ΑΡΚΟΥΔΑ

Η ΚΑΦΕ ΑΡΚΟΥΔΑ


Χαρακτηριστικά
Η καφέ αρκούδα είναι το πιο μεγαλόσωμο, δυνατό και εντυπωσιακό χερσαίο θηλαστικό της ελληνικής πανίδας.  Το ύψος της φτάνει τα 1,30 μ., ενώ το μήκος της τα 2,50 μ.. Η αρκούδα ακούει και μυρίζει καλά αλλά η όρασή της δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Ο μέσος όρος ζωής της αρκούδας είναι 25 χρόνια.
Είναι ένα ζώο με εξαιρετική ευφυΐα, θεωρείται το πιο έξυπνο θηλαστικό μετά τα πρωτεύοντα (τους πιθήκους), τον ελέφαντα και τα δελφίνια! Έχει πολύ καλή μνήμη, ικανότητα προγραμματισμού και σύνεση.
Η τροφή της αρκούδας
Η καφέ αρκούδα είναι  ζώο παμφάγο και έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες τροφής. Στις διατροφικές της συνήθειες δείχνει τη σαφή προτίμηση στις τροφές φυτικής προέλευσης  (84%), έναντι των τροφών ζωικής προέλευσης (16%).
Η αναπαραγωγή
Η εγκυμοσύνη της καφέ αρκούδας διαρκεί μόνο 6 εβδομάδες. Η θηλυκή γεννά κάθε δύο ή τρία χρόνια ένα ή δύο αρκουδάκια. Η γέννηση πραγματοποιείται τον Ιανουάριο μέσα στη σπηλιά της ενώ βρίσκεται σε κατάσταση χειμέριου λήθαργου. Τα νεογέννητα τα οποία γεννιούνται τυφλά και χωρίς τρίχωμα, ζυγίζουν περίπου 400 γραμμάρια. Η αρκούδα κρατά τα μικρά  ανάμεσα στα πόδια της για να τα ζεστάνει, τα θηλάζει, τα γλέιφει και μένει μαζί τους μέσα στη φωλιά μέχρι την άνοιξη. Είναι υπεύθυνη για την εκπαίδευση των μικρών μέχρι αυτά να γίνουν δύο ετών.
  Ο χειμερινός λήθαργος
  Τους χειμερινούς μήνες που κάνει πολύ κρύο και η τροφή σπανίζει, η καφέ αρκούδα έχει αναπτύξει κατάλληλο μηχανισμό επιβίωσης, το χειμέριο λήθαργο. Αφού έχει ήδη αποθηκεύσει κάτω από το σώμα της ένα παχύ στρώμα λίπους, αποσύρεται σε μια φωλιά που σχηματίζεται σε μια φυσική κοιλότητα ανάμεσα στους βράχους ή στην κουφάλα ενός κορμού. Σ’ αυτό το καταφύγιο μένει περίπου τρεις με έξι μήνες πέφτοντας σ’  ένα βαρύ και παρατεταμένο ύπνο, που διαφοροποιείται από τη χειμέρια νάρκη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αναπνέει αργά, οι χτύποι της καρδιάς της και η θερμοκρασία του σώματός της μειώνονται. Σ' αυτό το διάστημα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αρκούδα δεν πραγματοποιεί τις βιολογικές της ανάγκες. Έχει αναπτύξει ένα μηχανισμό, με τον οποίο τα περιττώματά της ανακυκλώνονται και τρέφεται από το αποθηκευμένο λίπος της. Με τον ερχομό της άνοιξης, όταν ξυπνήσει,  μπορεί να έχει χάσει το μισό της βάρος.

Αιτίες  εξαφάνισης της καφέ αρκούδας
Παρά το γεγονός ότι είναι ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση και θεωρείται προστατευόμενο ζώο, ο μεγαλύτερος εχθρός της αρκούδας είναι ο άνθρωπος. Συγκεκριμένα, ο ελληνικός πληθυσμός των αρκούδων δεν ξεπερνά τα 150 ζώα και τα περισσότερα από αυτά ζουν στην οροσειρά της Πίνδου.
Αιτίες της δυσοίωνης αυτής πραγματικότητας μπορούν να θεωρηθούν:
-Η φυσική της εξόντωση από τον άνθρωπο λόγω των ζημιών που προκαλεί σε μελίσσια, κηπευτικά και κοπάδια.
-Η καταστροφή των βιοτόπων  στους οποίους ζει από πυρκαγιές, παράνομη υλοτομία, τεχνικά έργα.
- Η διακοπή του χειμέριου ύπνου λόγω όχλησης από ανθρώπινες παρεμβάσεις ή λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Ο χειμέριος ύπνος είναι μια διαδικασία συνεχής η οποία μάλιστα αν διακοπεί, δύσκολα ξαναρχίζει, γεγονός που δυσκολεύει την προσπάθεια επιβίωσης κατά τη δύσκολη λόγω έλλειψης τροφής, χειμερινή περίοδο. 
-Η ελλιπής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου