ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΣ



Ο αγριόχοιρος


Το αγριογούρουνο ζει και αναπαράγεται σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Στην Ελλάδα υπήρχε σχεδόν παντού από χιλιάδες χρόνια, ενώ σήμερα συναντάται σε όλη την ηειρωτική χώρα.

Γενικά χαρακτηριστικά
Ο αγριόχοιρος ζει κατά μέσο όρο 15 με 20 χρόνια. Σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει τα 170-200 κιλά. Το αρσενικό είναι πιο μεγαλόσωμο από το θηλυκό. Έχει πολύ αναπτυγμένη όσφρηση και ακοή ενώ η όρασή του είναι περιορισμένη.
Το τρίχωμά του αποτελείται από δύο ειδών τρίχες, το κυρίως τρίχωμά του είναι τρίχες μακριές, σκληρές και αραιές, ενώ το πυκνό υπόστρωμα είναι τρίχες πυκνές, μαλακές και κοντές για να προφυλάσσουν το σώμα του από το κρύο. Το τρίχωμα αλλάζει δυο φορές το χρόνο, τον Οκτώβριο και τον Μάιο. Ο χρωματισμός του ανάλογα με την εποχή είναι καφεκόκκινος ή γκρι  προς το μαύρο. Τα νεογέννητα έχουν τρίχωμα με σκούρες ρίγες μέχρι να γίνουν ενός έτους.
Είναι πολύ δυνατό ζώο και όταν τρέχει μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι 40 χμ/ώρα παρασύροντας τα πάντα στο διάβα του. Η μύτη του έχει μακριά κατάληξη και του επιτρέπει να σκάβει στο χώμα για αναζήτηση τροφής. Οι 4 κυνόδοντες εμφανίζονται αμέσως μετά τη γέννησή του.
Βιότοπος και διατροφικές συνήθειες
Οι ομάδες διατηρούν περιοχές επικράτειας και δεν τις εγκαταλείπουν όσο υπάρχει ακετή τροφή εκεί.
Ο αγριόχοιρος προτιμά να ζει σε περιοχές με πυκνά δάση πλατύφυλλων δέντρων, οξιάς, βελανιδιάς και καστανιάς. Συχνά επισκέπτεται και καλλιεργημένες εκτάσεις για αναζήτηση τροφής.
Λατρεύουν τα λασπόλουτρα γιατί έτσι απαλλάσσονται από παράσιτα.
Είναι ζώα παμφάγα. Τρέφονται κυρίως με βελανίδια, φρούτα, καρπούς, ρίζες και βολβούς που τα βρίσκει σκάβοντας στο έδαφος. Το διαιτολόγιό του συμπληρώνεται ακόμη με μανιτάρια, σκουλήκια, έντομα, τρωκτικά, ερπετά, αμφίβια, αυγά ζώων αλλά και ψοφίμια. Τα νεκρά αυτά ζώα είναι όμως πολλές φορές φορείς ασθενειών και γι' αυτό το κρέας του αγριόχοιρου πρέπει να βράζεται καλά.

Κοινωνική ζωή
Οι αγριόχοιροι ζουν σε ομάδες οι οποίες αποτελούνται από τη μητέρα και τα μικρά των τελευταίων δύο ετών. Συχνά ενώνονται δύο ή περισσότερες ομάδες και σχηματίζουν κοπάδι. Αργηχός τότε είναι το γηραιότερο θηλυκό. Συχνά γύρω από την ομάδα, κυρίως την περίοδο της αναπαραγωγής, βρίσκονται ενήλικα αρσενικά τα οποία την ακολουθούν από κάποια απόσταση. Τα αρσενικά μόλις ωριμάσουν σεξουαλικά, περίπου τον ένατο μήνα, εγκαταλείπουν την ομάδα της μητέρας τους ή το διώχνει η ίδια με τη βία για να αποφευχθεί η αιμομιξία.

Αναπαραγωγή
Τα θηλυκά ζευγαρώνουν τον Ιανουάριο και κυοφορούν περίπου 4 μήνες. Γεννούν από 3 - 10 μικρά. Η θνησιμότητα όμως των νεογνών είναι μεγάλη και φτάνει ακόμη και το 50%.

Το κυνήγι
Σύμφωνα με τη νομοθεσία το κυνήγι του αγριόχοιρου στην Ελλάδα επιτρέπεται από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Ιανουαρίου και μόνον τις ημέρες Τετάρτη και Σαββατοκύριακο.

Εχθροί
Εχθροί του αγριόχοιρου είναι ο λύκος και ο άνθρωπος. Με τη λαθροθηρία και την έλλειψη σεβασμού στον τρόπο ζωής του ο πληθυσμός  μειώνεται. Κατά το κυνήγι οι κυνηγοί πρέπει να αποφεύγουν να σκοτώνουν τα μεγάλα θηλυκά γιατί αυτά έχουν την ικανότητα να γεννούν πολλά νεογνά. Άλλος ένας κίνδυνος είναι ο υβριδισμός που παρατηρείται σε πολλές περιοχές όπου τα άγρια ζώα ζευγαρώνουν με ημιάγρια με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό της άγριας ποικιλίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου