ΔΡΥΟΚΟΛΑΠΤΗΣ



Ο δρυοκολάπτης




  Οι δρυοκολάπτες είναι μια ιδιαίτερη ομάδα πουλιών, σύμβολα των δασικών οικοσυστημάτων. Στην Ελλάδα συναντάμε συνολικά 10 είδη. Η παρουσία και πληθυσμιακή πυκνότητα των Δρυοκολαπτών είναι αδιάψευστος δείκτης (βιοδείκτης) της φυσικής κατάστασης των δασών.
  Ο δρυοκολάπτης είναι αρκετά ωφέλιμο πτηνό  γιατί ζει αποκλειστικά με βλαβερά σκουλήκια και έντομα. Γι` αυτό οι γεωργοί τον αγαπούν και οι κυνηγοί δεν τον πειράζουν, αφού άλλωστε το κρέας του δεν προσφέρεται για τροφή.

  Γενικά χαρακτηριστικά 
  Με μέγεθος 22-25 εκ. διακρίνεται από το μακρύ του ράμφος, το ασπόμαυρο φτέρωμα στο πάνω μέρος του σώματος και το κόκκινο χρώμα  στα κάτω καλυπτήρια φτερά της ουράς. 
Συγκεκριμένα έχει μαύρη ράχη, μαύρες φτερούγες με άσπρα στίγματα διατεταγμένα σε εγκάρσιες γραμμές και δυο άσπρες περιοχές στους ώμους του. Το στήθος, η κοιλιά και το μέτωπο έχουν μπεζ χρώμα, ενώ το στέμμα είναι διαφορετικό σε κάθε φύλο. Στο θηλυκό το στέμμα είναι μαύρο ενώ το αρσενικό έχει μια περιοχή στο πίσω μέρος που είναι κόκκινη. Έχει μακρύ λαιμό, μεγάλο κεφάλι και ράμφος αρκετά μακρύ και ισχυρό, για να μπορεί να βρίσκει εύκολα την τροφή του στις φλούδες των δέντρων ή στα ξύλα όπου ανοίγει τρύπες.
  Τα δύο εξωτερικά δάκτυλα των ποδιών τους είναι γυρισμένα προς τα πίσω και τα εσωτερικά προς τα μπρος, ώστε να γαντζώνονται με ευκολία στα κλαδιά και στους κορμούς των δένδρων. Οι κάλαμοι των ουραίων φτερών (ουροπήγιο), εκτός των εξωτερικών, είναι πολύ σκληροί και μυτεροί, επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν την ουρά τους ως στήριγμα για να κάθονται.

  Βιότοπος-Διατροφή 
  Ο δρυοκολάπτης των ελληνικών δασών συναντάται τόσο σε πεδινά όσο και σε ορεινά δάση μέχρι τα 1.100 μ. Προτιμά τα φυλλοβόλα  δάση αλλά δεν είναι σπάνιες οι φορές που θα τον συναντήσουμε και σε δάση κωνοφόρων καθώς και σε παραποτάμιες συστάδες με ιτιές και λεύκες.
Ο δρυοκολάπτης πετά από δέντρο σε δέντρο και χτυπά δυνατά τον κορμό του. Από τον κρότο καταλαβαίνει ποιο δέντρο είναι κούφιο και χωρίς να χάσει καιρό,  ανοίγει με το ράμφος του τρύπες συλλαμβάνοντας τις προνύμφες με την άκρη της γλώσσας του.

  Πολλαπλασιασμός 
  Φτιάχνουν τη φωλιά τους στις κουφάλες των δέντρων. Γεννά Μάιο με Ιούνιο 4-7 αυγά τα οποία επωάζει για 12-14 ημέρες.

  Καθεστός προστασίας 
  1. Το είδος συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διατήρηση των άγριων πουλιών.
  2. Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για την διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου