ΚΟΥΝΑΒΙ

Το κουνάβι


 Γενικά χαρακτηριστικά
Το πετροκούναβο είναι ένα μικρό θηλαστικό στο μέγεθος  γάτας το οποίο διαθέτει πυκνή και μαλακή γούνα χρώματος καστανό καθώς και μια χοντρή φουντωτή ουρά. Ο λαιμός του έχει έναν χαρακτηριστικό άσπρο ως ελαφρώς κιτρινωπό χρωματισμό. Έχει μακρύ και λεπτό σώμα και σχετικά κοντά πρόσθια άκρα. Ο μέσος όρος βάρους ενός πετροκούναβου είναι περίπου 2 κιλά.
Είναι ζώο πονηρό, σκληρό και αιμοδιψές. Όταν συλληφθεί σε δόκανο, δεν θα διστάσει να κόψει μόνο του το πόδι του για να ελευθερωθεί.

Βιότοπος-Διατροφή
Τα πετροκούναβα προτιμούν συνήθως τους ορεινούς βιότοπους και κυρίως περιοχές με συνύπαρξη δάσους και βράχου. Αν οι συνθήκες το επιτρέπουν δεν θα διστάσουν να πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές και να φωλιάσουν ακόμα και μέσα σε εγκαταλειμμένα κτήρια. Οι συνήθεις όμως φυσικές περιοχές τις οποίες τα πετροκούναβα θα επιλέξουν για να φωλιάσουν, είναι τα εγκαταλειμμένα λαγούμια, οι κουφάλες των δέντρων και οι ρωγμές των βράχων.
Η τροφή του αποτελείται από διάφορα θήραμα όπως, λαγοί, ποντίκια, σκίουροι, διάφορα πουλιά, αλλά και τα αυγά τους, σαύρες, βάτραχοι και διάφορα άλλα μικρά ασπόνδυλα. Συχνά όμως θα συμπληρώσει τη διατροφή του με λαχανικά και φρούτα όπως καρύδια, ενώ πολύ μεγάλη αγάπη δείχνει στα κεράσια. Ακόμα το πετροκούναβο όταν βρεθεί κοντά σε αγροκτήματα, δεν θα διστάσει να επιτεθεί σε πουλερικά, περιστέρια, κουνέλια και διάφορα άλλα μικρά οικόσιτα ζώα.

Συμπεριφορά
Το πετροκούναβο είναι νυκτόβιο και αρκετά μοναχικό είδος εκτός από την εποχή της αναπαραγωγής του. Πολύ δύσκολα θα το δούμε την ημέρα κατά την οποία βρίσκεται συνήθως καλά κρυμμένο στην φωλιά του. Την νύχτα όμως θα βγει από την κρυψώνα του αναζητώντας την τροφή του. Τα πετροκούναβα είναι εξαιρετικοί αναρριχτές και πολύ εύκολα μπορούν να σκαρφαλώσουν σε δέντρα αναζητώντας φωλιές πουλιών. Αλλά και στο έδαφος  μπορούν να κινηθούν αρκετά γρήγορα.

Αναπαραγωγή
Η εποχή του ζευγαρώματος είναι οι καλοκαιρινοί μήνες και τα θηλυκά γεννούν  3 ως 4 τυφλά και άτριχα μικρά.

Εχθροί-Κίνδυνοι
Μετά τον άνθρωπο μόνο κάποια μεγάλα αρπακτικά μπορούν να απειλήσουν το πετροκούναβο (αλεπούδες, τσακάλια, λύκους, γεράκια, κ.λ.π.).
Αυτήν την περίοδο, οι πληθυσμοί του πετροκούναβου δεν θεωρούνται να απειλούνται, αν και τα άτομα του συγκεκριμένου είδους φαίνονται αρκετά σπάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου