Η ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΡΑΣΟΒΟ

Η κατολίσθηση στην Αγία Παρασκευή Κόνιτσας

Το φαινόμενο τα κατολίσθησης (ξέκομμα, όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι) είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το χωριό μας. Περιουσίες καταστρέφονται, έργα υποδομής διαλύονται, όπως κολώνες της ΔΕΗ, υδρευτικό και αρδευτικό δίκτυο, δρόμοι κ.ά. Το χωριό στις γειτονιές που πλήττονται περισσότερο παρουσιάζει  μια εικόνα σεισμόπληκτης  περιοχής. Για το τεράστιο αυτό πρόβλημα οι κοινοτικές αρχές έχουν απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς και έχουν συνταχθεί σχετικές μελέτες από το 1964 ακόμη. Παρόλα αυτά όμως δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα τα αναγκαία έργα που προτείνουν οι ειδικοί για την επίλυση ή τον περιορισμό του φαινομένου.
Ο δραστήριος συγχωριανός μας Γιάννης Γιαννούλας αναζήτησε στην Περιφέρεια τις σχετικές μελέτες, τις οποίες με την ευκαιρία τις δημοσιεύουμε στο παρόν τεύχος του περιοδικού και στη συνέχεια δημοσιεύουμε το έγγραφο που υπέβαλε στον Δήμο Κόνιτσας και στην Περιφέρεια με σκοπό να δράσουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέλος, δημοσιεύουμε την έγγραφη απάντηση του Δημάρχου Κόνιτσας κ. Ανδρέα Παπασπύρου στο παραπάνω αίτημα.




ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ


ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΓΩΡΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΕΩΣ
ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Των ΧΡ. ΑΓΓΕΛΙΔΗ και Δ. ΔΡΟΣΟ
Γεωλόγους Μηχανικούς

Ιούλιος 1983

1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Στην κοινότητα Αγ. Παρασκευής του Νομού Ιωαννίνων εκδηλώθηκαν πρόσφατα κατολισθητικά φαινόμενα που εντοπίζονται  σε θέσεις του οικοδομικού χώρου.
Επειδή πιθανή επέκταση αυτών των φαινομένων θα επηρεάσει την ασφάλεια των σπιτιών της περιοχής, η κοινότητα ζήτησε από το ΙΓΜΕ να εξετάσει, με αρμόδιο γεωλόγο, την κατάσταση που δημιουργήθηκε.
Οι συντάκτες της έκθεσης πραγματοποίησαν έρευνα στην κοινοτική περιοχή και τα συμπεράσματά της  αναφέρονται στα κεφάλαια που ακολουθούν.
Πρέπει να αναφερθεί ότι από παλαιά στον ευρύτερο χώρο της κοινότητας εκδηλώθηκαν κατολισθητικά φαινόμενα αλλά και ζημιές σε σπίτια του χωριού, που αναφέρονται στην έκθεση Τ/346/1964 του ΙΓΜΕ αλλά και στην γεωλογική έκθεση της 18/10/1965 του γεωλόγου Αθ. Γα (δυσανάγνωστο).

2.   ΘΕΣΗ – ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ
Η κοινότητα Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στο ΒΑ/κό τμήμα του Νομού Ιωαννίνων, ανατολικά του εθνικού δρόμου Ιωάννινα – Κόνιτσα – Κοζάνη, σε απόσταση 28 περίπου χλμ. από την Κόνιτσα.
Ο οικοδομικός χώρος της κοινότητας αναπτύσσεται σε αντέρεισμα της οροσειράς ‘Σμόλικας’ σε μέσο υψόμετρο 960 μ. Ο χώρος θεμελίωσης του οικισμού περιορίζεται μεταξύ δύο ρεμάτων, του Βαθύλακκου στα βόρεια και ΒΑ/κά αφ’ ενός και αφ’ ετέρου του Κακόλακκου στα νότια και δυτικά. Πάντως ο οικισμός  γενικά αναπτύσσεται  σε ομαλό πρανές με κλίσεις μέχρι 15ο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα δύο ρέματα  που αναφέρθηκαν συμβάλλουν δυτικά του οικισμού, εκτός οικοδομικού χώρου, στον Βουρκοπόταμο.

3.   ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Το γεωλογικό υπόβαθρο στην περιοχή της κοινότητας είναι ο φλύσχης της γεωτεκτονικής ζώνης της Πίνδου.
Μέσα στον οικοδομικό χώρο και νοτιοανατολικά αυτού εμφανίζεται επωθημένη στον φλύσχη μάζα σχιστοκερατολίθων και οφιολίθων που αποτελεί το έδαφος θεμελίωσης του χωριού και καλύπτεται από μανδύα αποσάθρωσης που κατά θέσεις φθάνει τα τρία μέτρα.
Οι σχηματισμοί του επωθημένου συστήματος είναι σερπεντίνες και σχιστοκερατόλιθοι με ασβεστολίθους. Οι δύο τελευταίοι σχηματισμοί δίνουν κατά θέσεις ογκόλιθους μεγάλων διαστάσεων.
Είναι αυτοί που παρατηρούνται στα νότια του οικοδομικού χώρου στη θέση Κακόλακκος.
Υδρολογικά το επωθημένο σύστημα θεωρείται υδροπερατός σχηματισμός (ιδιαίτερα λόγω του έντονου κερματισμού των μελών του), όπως και ο επιφανειακός μανδύας που το καλύπτει.
Ο φλύσχης στην περιοχή εμφανίζεται σε εναλλαγές ψαμμιτών και αργιλικών σχιστολίθων. Οι εναλλαγές εμφανίζονται συνήθως με μικρά πάχη της τάξης των 5 – 10 εκ. , ιδιαίτερα στην περιοχή βόρεια και ανατολικά του χωριού. Στις ίδιες θέσεις ο φλύσχης παρουσιάζει έντονη πτύχωση με άξονες πτυχώσεων Α – Δ και κλίσεις ισχυρές  (600 ).
Υδρολογικά ο φλύσχης θεωρείται ημιυδροπερατός σχηματισμός.

4.   ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΤΙΚΆ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ
Όπως ήδη αναφέρθηκε, την κοινότητα από παλαιότερα έχουν πλήξει κατολισθητικά φαινόμενα.
Πρόσφατα στον οικισμό, στη θέση Πηγαδούλια, εκδηλώθηκε κατολίσθηση πεταλοειδούς μορφής που εντοπίζεται  στον επιφανειακό μανδύα του επωθημένου συστήματος. Οι διαστάσεις της κατολίσθησης είναι 80 μ. περίπου κατά τη μικρότερη διάσταση και 100 – 120 μ. κατά τη μεγαλύτερη.
Στη θέση αυτή δημιουργείται απότομο πρανές με κλίση 600 περίπου που στη βάση του περνάει το ρέμα Βαθύλακκος.
Η κεφαλή της εδαφικής θραύσης απέχει περίπου 10 μ. από παρακείμενο στάβλο. Τα σπίτια απέχουν τουλάχιστον 50 μ. περίπου από την κατολίσθηση.
Ακόμα, στη θέση Γκούβα, στην αριστερή όχθη του Βαθύλακκου, παρατηρούνται έντονα ερπυστικά φαινόμενα του επιφανειακού εδαφικού μανδύα.
Δηλαδή παρατηρούνται αναθολώσεις του εδάφους με σαφείς ενδείξεις βραδείας μορφής  εδαφικών κινήσεων που συνοδεύονται από παλαιές εδαφικές θραύσεις οι οποίες φθάνουν μέχρι σχεδόν τον κεντρικό δρόμο της κοινότητας.
Οι δύο παραπάνω περιπτώσεις  εδαφικών κινήσεων εντάσσονται, όπως διαπιστώσαμε κατά την επιτόπια αναγνώριση του ευρύτερου κοινοτικού χώρου, σε μια εκτεταμένη ζώνη ερπυστικών κινήσεων που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα του χωριού. (Βλέπε σχετικό γεωλογικό σκαρίφημα, κλίμακα 1:20.000).
Έτσι, μέσα στον οικοδομικό χώρο της κοινότητας και ιδιαίτερα σε ορισμένους συνοικισμούς, όπως ο συνοικισμός Βαϊλάδες, παρουσιάζονται εδαφικές θραύσεις που εντοπίζονται στους δρόμους ή στα δάπεδα των οικιών, π.χ. στο σπίτι του Κων. Βάιλα παρουσιάζεται θραύση στο δάπεδο με οριζόντια και κατακόρυφη κίνηση (άλμα) που φθάνει τα 5 εκ. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν σε πολλά σπίτια του οικισμού παλαιάς ή και νέας κατασκευής. (Φωτ. 2).
 Πρέπει να σημειωθεί ότι ο οικοδομικός χώρος του οικισμού έχει σαν έδαφος θεμελίωσής του εδαφικό μανδύα επωθημένου συστήματος.
Τα αίτια που προκαλούν τις εδαφικές θραύσεις  πρέπει να αναζητηθούν:
α)  στην ύπαρξη δύο υδρολογικά διαφορετικών γεωλογικών σχηματισμών, του επωθημένου συστήματος, που είναι υδροπερατός και του φλύσχη που είναι μη περατός σχηματισμός.
Τα άφθονα νερά που κατέρχονται από νότο, μεταξύ του ρέματος Κακόλακκου και της ανατολικής περιοχής, κατεισδύουν εύκολα στο επωθημένο σύστημα μέχρι την επιφάνεια του φλύσχη επάνω στην οποία και συγκεντρώνονται δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες ολίσθησης που κατ’ επέκταση ευνοούν τη δημιουργία συνθηκών ασταθούς ισορροπίας για το επωθημένο σύστημα στον χώρο αυτό. Έτσι, η διαταραγμένη ζώνη καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του οικοδομικού χώρου και επεκτείνεται προς τη θέση Κακόλακκος όπως φαίνεται και στο συνημμένο γεωλογικό σκαρίφημα κλίμακας 1:20.000.
β) στην επικράτηση των αργιλικής φύσεως υλικών στον επιφανειακό μανδύα του επωθημένου συστήματος, τα οποία λόγω της εποχιακής διαπότισης (βροχοπτώσεις, καλλιέργειες), οδηγούν σε φαινόμενα καθιζήσεων και επιτείνουν τις γενικότερες ερπυστικές κινήσεις στον χώρο του οικισμού.
γ) στην υποσκαφή του πρανούς της αριστερής όχθης του Βαθύλακκου από τα άφθονα και ορμητικά νερά του ρέματος.

5.   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Από όσα αναφέρθηκαν συμπεραίνεται ότι στην κοινότητα Αγίας Παρασκευής χρονολογούνται από παλαιότερα κατολισθητικά φαινόμενα που όχι μόνο δεν ανασχέθηκαν αλλά εκδηλώνονται και νέα  που επηρεάζουν την ασφάλεια των οικοδομών μέσα στον κοινοτικό χώρο.
Υπεύθυνοι για την κατάσταση είναι μια σειρά παραγόντων που έχουν σχέση με τις γεωλογικές συνθήκες, την τεκτονική της περιοχής, τις υδρολογικές συνθήκες και τη μορφολογία του χώρου στην κοινοτική περιοχή.
Εκτιμάμε ότι η συνέχιση της κατάστασης είναι πιθανόν  να εξελιχθεί αρνητικά για την ασφάλεια  του μεγαλύτερου τμήματος του οικοδομικού χώρου και προτείνουμε μια σειρά μέτρων που είναι μια προσπάθεια ανάσχεσης των εκτεταμένων κατολισθητικών κινήσεων στην περιοχή. Ακόμα θεωρούμε τα μέτρα αυτά σαν έργα άμεσης προτεραιότητας για την αντιμετώπιση  της επισφαλούς κατάστασης που διαμορφώνεται στον οικοδομικό χώρο.
Έτσι προτείνουμε:
1.   Την απαγόρευση περαιτέρω ανοικοδόμησης μέσα στη διαταραγμένη ζώνη. Καταλληλότερη θέση  για ανοικοδόμηση προτείνεται η περιοχή ΝΑ/κά του οικισμού στην περιοχή που σημειώνεται στο γεωλογικό σκαρίφημα.
2.   Τη δημιουργία τάφρου εκτροπής των νερών ανάντη (προς νότο) της θέσης Κακόλακκος όπου βρίσκονται οι ογκόλιθοι νότια του οικισμού. Οι ογκόλιθοι αυτοί δημιουργούν φυσικό μπαράζ στα νερά μικρορέματος που υπάρχει ανάντη με αποτέλεσμα να κατεισδύουν  στα εδαφικά υλικά και να φορτίζουν πρόσθετα.
Έτσι το βάθος κατασκευής της τάφρου πρέπει να φθάνει μέχρι το υγιές υπόβαθρο και η αποχέτευση των νερών να γίνεται προς το ρέμα Κακόλακκος.
3.   Την πυκνή δενδροφύτευση των χώρων του οικισμού τόσο ανάντη αυτού προς νότο όπου παρατηρούνται και οι ογκόλιθοι, όσο και σε όλο το μήκος του πρανούς που δημιουργείται στην αριστερή όχθη του Βαθύλακκου από τη θέση Γκούβα μέχρι τη θέση Πηγαδούλια.
4.   Την προστασία της αριστερής όχθης του Βαθύλακκου με συρματοκιβώτια (σαραζανέτια) σε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις στην απόσταση από την αρχή  του Βουρκοπόταμου μέχρι την θέση Πηγαδούλια.
5.   Την κατασκευή ανασχετικών φραγμάτων σε επίκαιρες θέσεις στα ρέματα Βαθύλακκος και Κακόλακκος.
6.   Την απαγόρευση της άρδευσης καλλιεργειών μέσα στον οικοδομικό χώρο κάτι που προκαλεί πρόσθετη φόρτιση των εδαφικών σχηματισμών.

Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω μέτρων κρίνεται απαραίτητη η παρακολούθηση των ερπυστικών κινήσεων με την εκτέλεση περιορισμένης κλίμακας ερευνητικού προγράμματος που θα περιλαμβάνει 2 – 3 ερευνητικές γεωτρήσεις βάθους μέχρι 30 μ. , για τη διερεύνηση του πάχους του επωθημένου συστήματος, την τοποθέτηση κλισιομέτρων για τον έλεγχο των κατολισθητικών κινήσεων και την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων για τη μετακίνηση ή όχι του οικοδομικού χώρου.
Αν διαπιστωθεί ότι παρ’ όλα τα μέτρα οι ερπυστικές κινήσεις εξακολουθούν θα πρέπει να αποφασιστεί η εκτέλεση προγράμματος αναδίπλωσης του οικισμού σε άλλη θέση. Σαν καταλληλότερη τέτοια θέση στον ευρύτερο κοινοτικό χώρο θεωρούμε αυτή που προτάθηκε ήδη για την επέκταση του οικισμού.
Τελειώνοντας, θέλουμε να τονίσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης στο χωριό και να επισημάνουμε την άμεση ιεράρχηση και εκτέλεση των προτεινόμενων έργων.




ΤΕΧΝΟΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΚΕΥΗ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
Των γεωλόγων Ι. Καρφάκη, Δ. Κανάρη
Η μελέτη αυτή είναι νεότερη και συντάχθηκε από τους προαναφερθέντες γεωλόγους το 2011 και καταλήγει σε παρόμοια συμπεράσματα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία και τη γενικότερη γεωτεχνική θεώρηση της περιοχής διαπιστώνεται ότι είναι δυνατή η αντιμετώπιση των φαινομένων και η αποκατάσταση της ισορροπίας, με τη λήψη των μέτρων που περιγράφονται στη συνέχεια:
-Κατασκευή τάφρου εκτροπής των νερών νότια του οικισμού μέχρι βάθους όπου θα εντοπίζεται το φλυσχικό υπόβαθρο και κατόπιν θα παροχετεύει το νερό στο ρέμα Κακόλακκος.
-Έλεγχος όλου του αποχετευτικού δικτύου για τυχόν διαρροές νερού.
-Απαγόρευση της άρδευσης των καλλιεργειών μέσα στον οικοδομικό χώρο διότι προκαλεί μείωση της αντοχής των υλικών και πρόσθετη φόρτιση στα πρανή όπου εντοπίζονται ερπυστικές κινήσεις.
-Διόρθωση τυχόν αστοχιών σε σωλήνες μεταφοράς υδάτων.
-Προστασία από διαβρώσεις των πρανών του Βαθύλακκου με συρματοκιβώτια.
-Δενδροφύτευση στις περιοχές νότια του οικισμού όπου εντοπίζονται οι ογκόλιθοι αλλά και βόρεια στα πρανή του αποσαθρωμένου φλύσχη.
-Κατασκευή ανασχετικών φραγμάτων σε επίκαιρες θέσεις στα ρέματα Βαθύλακκος και Κακόλακκος.
-Περιορισμός περαιτέρω ανοικοδόμησης και επεκτάσεων ανωδοδομών μέσα στη διαταραγμένη ζώνη του χωριού. Κρίνεται αναγκαία η εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης σε θέσεις θεμελιώσεων κατοικιών και έργων αντιστήριξης για να διευρυνθεί το πάχος των αποθέσεων του λιθώνα και η λιθολογία του σε αυτές τις θέσεις.

Το σύνολο των παραπάνω μέτρων αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση, στο πλαίσιο του δυνατού,  της διήθησης σημαντικών ποσοτήτων νερού στα υλικά του λιθώνα που καταλαμβάνουν την οικιστική ζώνη. Όπως έχει ήδη αναφερθεί ο εμποτισμός των υλικών αυτών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλουν στην εκδήλωση των φαινομένων αστάθειας στην περιοχή. Τα μέτρα αυτά, επιφανειακής και υπόγειας στράγγισης,  πιστεύεται ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην ευστάθεια και είναι απολύτως αναγκαία η προσεκτική κατασκευή και συντήρησή τους.




Προς Δήμο Κόνιτσας                     Αρ. Πρωτ:6068-8/7/16
Υπόψιν: Περιφέρεια Ηπείρου
Κύριε Δήμαρχε,
Παρακαλώ να μεριμνήσετε για ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο ταλανίζει το χωριό Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) και το οποίο πραγματικά εάν δεν παρέμβουμε άμεσα μπορεί να έχουμε τεράστια προβλήματα από κατολισθήσεις μέχρι και κίνδυνο για κατεδαφίσεις σπιτιών. Σας επισυνάπτω μαζί με το παρόν έγγραφο και τις τεχνικογεωλογικές μελέτες του Ι.Γ.Μ.Ε. κατά σειρά από το 1965,1983, 2011 και τις οποίες έχει στις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες η Περιφέρεια Ηπείρου. Στην τελευταία κατά σειρά μελέτη, στο κεφάλαιο 10 θα δείτε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις για να αποφευχθεί η περαιτέρω εκδήλωση φαινομένων αστάθειας που εμφανίζονται αυτή την στιγμή. Θέλω να σας επιστήσω την προσοχή και να ζητήσω εκ μέρους του χωριού την άμεση παρέμβασή σας για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αλλά και την μεταφορά του θέματος και στην Περιφέρεια Ηπείρου για να υλοποιηθεί και το κομμάτι που αφορά τις δικές τους ενέργειες. 
Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Συννημένα:  α)Μελέτες ΙΓΜΕ
                   β) Πρόσφατες Φωτογραφίες
Ιωάννης Γιαννούλας
Πρόεδρος Λαογραφικού Μουσείου Αγίας Παρασκευής
Δημότης Δήμου Κονίτσης 




ΔΗΜΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ                           Κόνιτσα,  22/11/2016
                                                      Αρ. Πρωτ. 11006


 ΠΡΟΣ: 1. Περιφέρεια Ηπείρου/ Γραφείο Περιφερειάρχη
            2. Περιφέρεια Ηπείρου/ Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών

ΚΟΙΝ: 1. Τοπική Κοινότητα Αγίας Παρασκευής
          2. Δήμος Κόνιτσας/ Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών


ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων

Είναι γνωστό στις υπηρεσίες της Περιφέρειας ότι στις Τοπικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Πλαγιάς και Οξυάς έχουν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν  κατολισθητικά φαινόμενα εντός του οικοδομικού τους χώρου.
Αιτία για την πιο πάνω κατάσταση, σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση ειδικών,  είναι μια σειρά παραγόντων που έχουν σχέση με τις γεωλογικές συνθήκες, την τεκτονική της περιοχής, τις υδρολογικές συνθήκες και τη μορφολογία του χώρου.
Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις έχουν μεγιστοποιήσει τις συνθήκες ολίσθησης και κατ’ επέκταση της ασταθούς ισορροπίας του επωθημένου συστήματος και έχουν επιτείνει τις γενικότερες ερπυστικές κινήσεις στο χώρο των οικισμών.
Ειδικότερα, στην Τοπική Κοινότητα Αγίας Παρασκευής τα φαινόμενα είναι πλέον έντονα και αν δεν ληφθούν  σύντομα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, η κατάσταση πιθανόν να εξελιχθεί αρνητικά για την ασφάλεια  του μεγαλύτερου τμήματος του οικοδομικού χώρου.
Παρακαλούμε για τις, κατά την κρίση σας, ενέργειες προκειμένου να διατεθεί ειδικός γεωλόγος για αυτοψία και σύνταξη σχετικής μελέτης, που θα προσδιορίσει τα ληπτέα ενδεικνυόμενα μέτρα ανάσχεσης των εκτεταμένων κατολισθητικών κινήσεων στην περιοχή, ώστε με συγκεκριμένα στοιχεία να απευθυνθούμε  προς τους αρμόδιους φορείς για την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων που θα προταθούν.

                                                          Ο Δήμαρχος

                                                    Ανδρέας Παπασπύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου