ΔΡΑΚΟΛΙΜΝΗ

Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα




  Οι δρακόλιμνες είναι ορεινές υποαλπικές λίμνες στην Βόρεια Πίνδο. Βρίσκονται σε απρόσιτες βουνοκορφές ανέγγιχτες από ανθρώπινο χέρι, πηγές ξεκούρασης και ομορφιάς για τους λάτρεις της φύσης, ανεκτίμητα αντικείμενα μελέτης για τους επιστήμονες. Το όνομά τους θυμίζει παραμύθι και η ύπαρξή τους ένα πολύτιμο διαμάντι της φύσης.
 Για τον τρόπο δημιουργίας τους υπάρχουν πολλές θεωρίες. Άλλοι λένε ότι είναι κρατήρες ηφαιστείων, άλλοι καρστικά βυθίσματα, το πιθανότερο όμως είναι ότι αποτελούν κατάλοιπα των παγετώνων και σχηματίστηκαν πριν 15 χιλιάδες χρόνια.
Η Δρακόλιμνη του Σμόλικα βρίσκεται σε υψόμετρο 2.200 μ.  και έχει έκταση 3-4 στρ., περίμετρο γύρω στα 380 ανθρώπινα βήματα, αλλά και μεγάλο βάθος. Αυτό που την χαρακτηρίζει και την καθιστά ξεχωριστή είναι το μοναδικό της σχήμα, αυτό της καρδιάς και το έντονο γαλάζιο χρώμα. Ο πυθμένας στις παρυφές της είναι ερυθρωπός. Στα νερά της κολυμπούν τρίτωνες, μικρές αμφίβιες σαύρες.
Η διαδρομή για να φτάσετε στη Δρακόλιμνη έχει  αφετηρία το χωριό Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο). Μετά την πλατεία του χωριού, με κατεύθυνση προς Φούρκα και στο τέρμα του χωριού, απέναντι από το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, ξεκινάει το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στην Δρακόλιμνη του Σμόλικα. Η πορεία διαρκεί 41/2 ώρες περίπου και είναι σηματοδοτημένη με πινακίδες του εθνικού μονοπατιού Ο3, με κόκκινο ρόμβο σε λευκό φόντο. Πόσιμο νερό θα συναντήσετε σε αρκετές πηγές. Η απόσταση από την Αγία Παρασκευή είναι 11 χμ. και η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη. Θα διασχίσετε ένα από τα ομορφότερα πεζοπορικά μονοπάτια της Ελλάδας με πανέμορφα δάση μαύρου πεύκου, οξιάς, έλατου και ρόμπολου (λευκή πεύκη).
Ο θρύλος για τις Δρακόλιμνες
Στα αρχαία χρόνια η Πίνδος είχε τη θέση ιερού βουνού αφιερωμένου στον Απόλλωνα και τις Μούσες. Το όνομα Πίνδος το πήρε (σύμφωνα με την Μυθολογία) από το γιό του Μακεδόνα, Πίνδο. Ο Μακεδόνας, ο Έλληνας, ο Μάγνης και ο Αμφικτύωνας ήταν παιδιά του Δία (η μία εκδοχή), του Αιόλου (η άλλη). Ο Μακεδόνας λοιπόν είχε τρεις γιους, ο ένας από αυτούς ήταν ο Πίνδος. Κάποτε τα αδέρφια τον φθόνησαν τον Πίνδο και αποφάσισαν να τον σκοτώσουν. Αυτός το έμαθε, έφυγε και κρύφτηκε πάνω σε αυτά τα βουνά. Εκεί ζούσε με το κυνήγι. Στις ατέλειωτες μοναχικές περιπλανήσεις τον αντάμωσε ένα δράκο, από τότε ζούσε μαζί με αυτόν. Τα αδέρφια τον ανακάλυψαν τον τόπο που έμενε και κάποτε που έλειπε ο δράκος παραμόνεψαν και τον σκότωσαν. Ο δράκος θρήνησε τον Πίνδο και έδωσε προς τιμή του το όνομά του σε αυτήν την οροσειρά. Αυτή είναι η μία εκδοχή.
Η άλλη λέει τα εξής : Τα τρία αδέρφια μεταμορφώθηκαν σε τρεις δράκοντες. Ο ένας έπιασε το βουνό Λάκμο (Περιστέρι), ο άλλος την Τύμφη (Γκαμήλα) και ο Πίνδος τον Σμόλικα. Μεταξύ τους άνοιξαν πόλεμο, πετώντας μεγάλους βράχους, κάποτε οι άλλοι δύο κατάφεραν και σκότωσαν τον Πίνδο. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα συναντάμε λευκούς βράχους αν και η περιοχή έχει μόνο μαύρους και στη Δρακόλιμνη της Γκαμήλας βλέπουμε μαύρους σε αντίθεση με τους λευκούς που έχει το βουνό αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου